Akatiszt a legszentebb Istenszülő Szűz Máriához (ov.)

Dicsérőének Isten szentséges szülőjéhez (Akathisztosz Hymnosz)

Eredetét lásd a tudnivalókat összefoglaló bevezetőben.

Ünnepe: Nagyböjt 5. akathiszt szombatján.

1. kondákion

Védelmező Hadvezérnőnk, Istennek Szülője! Megszabadulván a csapásoktól, hálaadással jegyzik fel győzelmi ünnepedet a Te szolgáid. De mert hatalmad megtörhetetlen, szabadíts meg minket minden veszélytől, hadd énekeljük Néked: Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

1. ikosz

Az elöljáró Angyal elküldetett a mennyből, örömhírt mondani Isten Szülőjének. És a Te megtestesülésed titkát szemlélve, Uram, megrendült és földöntúli hangon így kiáltott Hozzá:

Örvendezz, mert Általad felcsillant az öröm, * Örvendezz, mert Általad kialszik az átok. * Örvendezz, visszahívása az elbukott Ádámnak, * Örvendezz, váltsága Éva könnyeinek.

Örvendezz, emberi értelemnek elérhetetlen magasság, * Örvendezz, angyali szemnek beláthatatlan mélység. * Örvendezz, királyi trónja a Királynak, * Örvendezz, hordozója Annak, Aki a mindeneket tartja.

Örvendezz, napkeltét megjelenítő Csillag, * Örvendezz, méhe Isteni Magzatnak. * Örvendezz, teremtett világot újító, * Örvendezz, Benned lesz Gyermek az Alkotó.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

2. kondákion

Ismerve a Szent Szűz saját tisztaságát, bátor hangon így szólt Gábriel angyalnak: Érthetetlen a különös beszéded lelkemnek, mert hogyan mondhatod a fogamzást magtalannak, így kiáltva: Alliluia!

2. ikosz

Keresvén a Szűz a megfoghatatlan ismeret megismerését, így szólott a szolgálattevőhöz: Hogyan lehetséges, hogy Fiam szülessék a szűzi bensőmből, mondd meg nékem. Amaz pedig félve bár, mégis így kiáltott:

Örvendezz, Beavatottja a kimondhatatlan tervnek, * Örvendezz, bizalma a csendet keresőknek, * Örvendezz, kezdete Krisztus csodáinak, * Örvendezz, kútfeje minden dogmáinak.

Örvendezz, mennyei Lépcső, amelyen az Isten száll le, * Örvendezz, mert híd vagy, mely a földről visz a mennybe. * Örvendezz, angyalok legendás csodája, * Örvendezz, démonok iszonyú csapása.

Örvendezz, mert mondhatatlanul szülted a Fényt, * Örvendezz, mert senkinek nem mondottad, miként. * Örvendezz, bölcsek tudását meghaladó, * Örvendezz, hívők értelmét világító.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

3. kondákion

A Magasságos ereje akkor fogamzással árnyékolta be a Férjezetlent, és Annak termékeny méhét édes termőfölddé tette mindazoknak, akik üdvösséget akarnak aratni, miközben így énekelnek: Alliluia!

3. ikosz

Istent befogadó méhe lévén a Szűznek, sietve kelt útra Erzsébethez; annak magzatja pedig, megérezve az Ő csókját, megörült és repesve szinte énekelt Isten Szülőjéhez:

Örvendezz, hervadhatatlan hajtású Szőlő, * Örvendezz, tökéletes Gyümölcsnek Földje, * Örvendezz, mert az emberszerető Földmívest neveled, * Örvendezz, mert életünk Sarjasztóját sarjasztod.

Örvendezz, Anyaföld, mely a könyörület bőségét termed, * Örvendezz, Asztal, mely az engesztelés nagyságát hordozod. * Örvendezz, mert a gyönyörűség mezejét teríted, * Örvendezz, mert a lelkek révpartját készíted.

Örvendezz, közbenjárásnak kellemes tömjénje, * Örvendezz, egész világnak engesztelése. * Örvendezz, Istennek a halandókhoz való jóakarata, * Örvendezz, halandóknak Istenhez való bizodalma.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

4. kondákion

A titkos kétkedő gondolatoktól kábultan, a józan értelmű József megrettent, mivel Hajadonnak ismert, mégis kéjelgőnek gondolt Téged, óh Feddhetetlen. Amikor pedig megtudta, hogy a Szent Lélektől fogantál, így szólott: Alliluia!

4. ikosz

Meghallották a pásztorok a Krisztus testi megjelenését hirdető angyalokat, és a Pásztorhoz sietve, feddhetetlen Bárányként látták meg Őt, akit Máriának méhe nevelt, kit meg így dicsértek:

Örvendezz, Báránynak és Pásztornak Anyja, * Örvendezz, lelki bárányok akla. * Örvendezz, láthatatlan ellenségnek elhárítója, * Örvendezz, Mennyország kapujának megnyitója.

Örvendezz, mert az égiek együtt vigadnak a földdel, * Örvendezz, mert a földiek együtt ujjonganak az éggel. * Örvendezz, apostoloknak soha el nem hallgató ajka, * Örvendezz, diadalmas vértanúknak győzhetetlen bátorsága.

Örvendezz, hitnek szilárd támasza, * Örvendezz, kegyelem tündöklő bélyege. * Örvendezz, mert Általad megszégyenült a pokol, * Örvendezz, mert nekünk a dicsőség öltözetét hozod.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

5. kondákion

Meglátván a Bölcsek az Istenhez vezérlő csillagot, annak fényét követték, és mintha csak lámpásuk lett volna, általa lelték meg a hatalmas Királyt; és elérve az Elérhetetlent, örvendeztek, így kiáltva Hozzá: Alliluia!

5. ikosz

káldeusok fiai felismerték a Szűz karján Azt, Aki karjával alkotta az embert; és tudván, hogy Ő az Úr, bár a szolga képét öltötte magára, siettek ajándékokkal szolgálni Néki, és így kiáltottak az Ő áldott Anyjához:

Örvendezz, lenem nyugovó Csillagnak Anyja, * Örvendezz, titokzatos Napnak Hajnala. * Örvendezz, mert eloltottad a tévelygés tűzhelyét, * Örvendezz, mert világosítod a Háromság híveit.

Örvendezz, mert elűzted uralmából az embertelen zsarnokot, * Örvendezz, mert felmutattad Krisztust, az emberszerető Urat. * Örvendezz, mert megmentettél a pogány vallástól, * Örvendezz, mert megszabadítottál a fertő műveitől.

Örvendezz, mert megszüntetted a tűz imádását, * Örvendezz, mert megmentesz a szenvedély lángjától. * Örvendezz, hívőket erényre vezérlő, * Örvendezz, minden nemzedékeket derítő.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

6. kondákion

Istenhordozó követekké lettek a bölcsek, és visszatérve Babilonba, teljesítették jövendölésedet és mindeneknek hirdettek Téged, Krisztus; elhagyták pedig az esztelen Heródest, aki nem tudta énekelni Néked: Alliluia!

6. ikosz

Felragyogtatva Egyiptomban az igazság fényét, elűzted a hazugság sötétségét; mert ledőltek annak bálványai, amelyekben nem volt a Te erőd, Üdvözítő; akik pedig megszabadultak azoktól, kiáltottak Isten Szülőjéhez:

Örvendezz, embereknek fölemelője, * Örvendezz, démonoknak rombadöntője. * Örvendezz, mert eltapostad a csalárd tévelygést, * Örvendezz, mert leleplezted a bálványok mételyét.

Örvendezz, Tenger, mely ellepted az eszmei Fáraót, * Örvendezz, Szikla, mely megitattad az életet szomjazót. * Örvendezz, Lángoszlop, mely a sötétben járókat vezeti, * Örvendezz, világnak Leple, mely a felhőket is fedezi.

Örvendezz, Manna örökös tápláléka, * Örvendezz, szent gyönyörnek kiszolgálója. * Örvendezz, Ígéretnek Földje, * Örvendezz, tejjel és mézzel folyó Ország.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

7. kondákion

Midőn Simeon elköltözni készült a jelenvaló csalfa világból, mint Kisdedet vett a karjaiba Téged, de mint tökéletes Isten is megmutatkoztál néki; elámult ezért kimondhatatlan bölcsességeden, így kiáltva fel: Alliluia!

7. ikosz

Új alkotást mutatott meg az Alkotó nékünk, akik Őáltala lettünk, érintetlen méhből sarjadva, és sértetlenül őrizve azt meg, amilyen volt, hogy látván a csodát, magasztaljuk a Szüzet, kiáltva:

Örvendezz, romolhatatlanság Virága, * Örvendezz, megtartóztatás Koszorúja. * Örvendezz, mert felragyogtattad a feltámadás jelét, * Örvendezz, mert megmutattad az angyalok életét.

Örvendezz, pompás Gyümölcsfa, mely táplálja a hívőket, * Örvendezz, árnyas lomboknak Fája, amely sokakat betakar. * Örvendezz, mert hordozod a tévelygők Útbaigazítóját, * Örvendezz, mert világra hozod a rabok Megszabadítóját.

Örvendezz, mert az igazságos Bírót megengeszteled, * Örvendezz, mert sok vétkezőnek megbocsátást szerzel. * Örvendezz, Köntöse a bátorság mezítelenjeinek, * Örvendezz, Szeretet, mely által a vágyak legyőzetnek.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

8. kondákion

Látván a különös szülést, különüljünk el a világtól, az égbe emelve elménket; mert a magasságos Isten azért jelent meg a földön, mint alázatos Ember, hogy magasba emelje azokat, kik így kiáltanak Hozzá: Alliluia!

8. ikosz

Egészen a földiek között volt, de egyáltalán nem távozott el az égiek közül a leírhatatlan Ige; mert isteni leereszkedés történt, nem pedig a helynek változása; és az Istent befogadó Szűztől történt születése, aki ezt hallgatta:

Örvendezz, végtelen Istennek Befogadója, * Örvendezz, tisztaságos titkoknak Megnyitója, * Örvendezz, hitetlenek kétes hallomása, * Örvendezz, hívőknek biztos bizodalma.

Örvendezz, legszentebb Hordozója a Kerubokon Állónak, * Örvendezz, legszentebb Hajléka a Szeráfokon Járónak. * Örvendezz, mert az ellentétes dolgokat kiegyenlíted, * Örvendezz, mert a szüzességet az anyasággal egyesíted.

Örvendezz, mert Általad feloldoztatott a vétek, * Örvendezz, mert Általad megnyittatott az Éden. * Örvendezz, Krisztus Országának Kulcsa, * Örvendezz, örök javaknak Reménysége.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

9. kondákion

Az angyalok minden serege elámult a Te megtestesülésed nagy művén, mert mindenkitől elérhető Embernek látta az elérhetetlen Istent, aki közöttünk él s ezt hallgatja mindnyájunktól: Alliluia!

9. ikosz

Az ékesbeszédű szónokok oly némák, mint a halak, a Te színed előtt, Istennek Szülője, mert nem foghatják fel, hogyan tudtál szülve is szűzen maradni; mi pedig csodálva ezt a titkot, híven így kiáltunk Hozzád:

Örvendezz, Isten bölcsességének tárháza, * Örvendezz, az Ő gondviselésének kincstára. * Örvendezz, ki által a bölcsek balgává lesznek, * Örvendezz, ki a szó művészeit szótlanná teszed.

Örvendezz, mert a nagy vitázók beszélni kerültek, * Örvendezz, mert a hamis mesemondók kimerültek. * Örvendezz, ki az athéniek cselszövését szétszaggattad, * Örvendezz, ki a halászok hálóit megraktad.

Örvendezz, mert a tudatlanság mélyéből kiemelsz, * Örvendezz, mert sokakat tudással díszítesz. * Örvendezz, üdvösségre vágyóknak Hajója, * Örvendezz, az élet hajósainak Révpartja.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

10. kondákion

Üdvözíteni akarván a világot a mindenek Felékesítője, önszántából szállt le hozzá, és bár mint Isten pásztorunk volt, hozzánk hasonló emberként jelent meg érettünk, hogy a hasonlót a Hasonlóhoz hívja, és mint Isten, ezt hallgatja tőlünk: Alliluia!

10. ikosz

Várfala vagy a szüzeknek és minden Hozzád folyamodóknak, Istennek Szűz Szülője, mert Téged, óh Tisztaságos, a menny s a föld Teremtője alkotott, aki a Te méhedben lakozott, és mindeneket megtanított így szólítani Téged:

Örvendezz, szüzességnek Oszlopa, * Örvendezz, üdvösségnek Kapuja. * Örvendezz, lelki megújhodásunknak Szerzője, * Örvendezz, isteni jóságnak Közvetítője.

Örvendezz, mert Általad születnek újjá a bűnben fogantak, * Örvendezz, mert Általad térnek jó útra a megtébolyultak. * Örvendezz, mert legyőzted az értelem megrontóját, * Örvendezz, mert szülted a tisztaság Magvetőjét.

Örvendezz, magtalan mennyegző Csarnoka, * Örvendezz, mert a hívőket eljegyezted az Úrral. * Örvendezz, szüzeknek jóságos Nevelője, * Örvendezz, szentek lelkének Ékesítője.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

11. kondákion

Minden dicsérőének elhalványul, ha a Te könyörületed sokaságát követni akarja, Szent Királyunk; hiszen, ha annyi éneket ajánlanánk is Néked, mint amennyi a homokszem, akkor sem adhatnánk méltó hálát azért, amit nékünk adtál, akik így kiáltunk Hozzád: Alliluia!

11. ikosz

A sötétben járók fényhordozó fáklyájának látjuk a Szent Szüzet, ki meggyújtván az anyagtalan Világosságot, az Isten ismeretére vezet mindeneket, hajnallal világítva meg az értelmet, kit is ezzel a kiáltással tisztelünk:

Örvendezz, szellemi Napnak Sugara, * Örvendezz, ki nem alvó Fénynek ragyogása. * Örvendezz, Villám, mely világítja a lelkeket, * Örvendezz, Égzengés, mely megrémíti az ellenséget.

Örvendezz, mert árasztod a sokfényű Világosságot, * Örvendezz, mert fakasztod a bővizű Folyamot. * Örvendezz, előképe a keresztelőkútnak, * Örvendezz, mert lemosod a bűnnek szennyfoltját.

Örvendezz, Medence, mely tisztítja a tudatot, * Örvendezz, Kehely, mely kínálja az örömet. * Örvendezz, Krisztusnak kellemes Jóillata, * Örvendezz, életnek rejtelmes Lakomája.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

12. kondákion

Kegyelmet akarván adni a régi vétkekért Az, aki minden emberek adósságát eltörli, Őmaga jött el azokhoz, akik eltávolodtak az Ő kegyelmétől, és mert eltépte az adósságlevelet, mindenektől ezt hallgatja: Alliluia!

12. ikosz

A Te szülöttednek énekelve, mindannyian magasztalunk Téged, mint élő Templomot, Istennek Szülője; mert a Te méhedben lakozván az Úr, ki a kezében tartja a mindenséget, megszentelt, megdicsőített és megtanított minket így kiáltani Hozzád:

Örvendezz, Istennek és Igének Sátora, * Örvendezz, Szent, ki nagyobb vagy a szentek szentjénél. * Örvendezz, Frigyszekrény, melyet bearanyozott a Lélek, * Örvendezz, életnek kimeríthetetlen Kincstára.

Örvendezz, istenfélő királyoknak drága koronája, * Örvendezz, buzgó papoknak tisztes büszkesége. * Örvendezz, Egyháznak rendíthetetlen Bástyája, * Örvendezz, Országnak be nem vehető Várfala.

Örvendezz, mert Általad emelkednek a győzelmi jelvények, * Örvendezz, mert Általad elhullanak mind az ellenségek. * Örvendezz, testemnek Gyógyulása. * Örvendezz, lelkemnek Üdvössége.

Örvendezz, érintetlen Mennyasszony!

13. kondákion

Óh legmagasztaltabb Anya, ki az összes szentek közt legszentebb Igét szülted, elfogadván a mostani felajánlásunkat, szabadíts meg mindnyájunkat minden csapásoktól, és az eljövendő kárhozattól ments meg minket, akik együttesen így kiáltunk Hozzád: Alliluia! (3-szor)

Ezután megismételjük az 1. kontákot és az 1. ikoszt.

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az akathisztoszokról

Akathisztosz Szent Nektárioszhoz, az éjinai csodatevőhöz