Akathisztosz Magyar Szent Mózeshez (ov.)


Ugrin (Magyar) Mózes a X. század vége felé született Magyarországon. Először Borisz kijevi fejedelem, majd egy lengyel nő szolgája volt Tisztasága miatt sebeket kapván, a kijevi barlangkolostorban halt meg 1043-ban.

Ünnepe: július 26.

1. Kondák

Védelmező csodatévő, a szent Lélektől eltelt szentéletű Mózes atyánk, csodálatos harcos, testi és lelki bajaink gyógyítója, folyamodj bátorsággal az Úrhoz, és szabadíts meg minket minden betegségünkből, hogy örömteli szívvel így kiáltsunk Néked: Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

1. Ikosz

Az Angyalok Teremtője és az erők Ura, mint megtestesült Angyalt mutat be nékünk Téged, legcsodálatraméltóbb, mint a hűségesek védelmezőjét. A Te közbenjárásodhoz folyamodva, ezt az örömteli éneket hozzuk Néked:

Örvendezz, angyali tisztaság megtestesítője; * Örvendezz, szerzetesek legkiválóbb tanítója; * Örvendezz, erényesség csodálatos lámpása; * Örvendezz, böjtölés és önmegtartóztatás buzgó teljesítője,

Örvendezz, szelídség és nyugalom fényes képmása; * Örvendezz, hűségesek vigasztalója. * Örvendezz, földiek égi pártfogója; * Örvendezz, ki magadra vetted az üdvös igát.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

2. Kondák

lsmervén az Úr szíved tisztaságát, az égi dicsőség látására választott ki Téged. Amikor két fivéreddel Kijev városába költözvén a szent szenvedéstűrő Borisznak és Glebnek buzgalommal szolgáltál, akkor Te, boldog, imádságban buzgólkodtál, hogy amennyire, mint ifjúnak ez lehetséges, elérd a szentséget. Örvendező szívvel kiáltottál fel hát az Úrhoz, Alliluija

2. Ikosz

Megértve az isteni sugallatot, ó, szentéletű Mózes atyánk, Isten csodálatos gondoskodása folytán, amikor az Alta folyónál a csatában Borisz és Gleb szent szenvedéstűrőkkel együtt Szvjatopolk megölte fivéredet Györgyöt, egyedül Te menekültél meg a gyilkosságtól, Kijev városába mentél Prediszlávához, Jaroszláv nővéréhez, és ott Istenhez folyamodó szorgos imádsággal töltötted napjaid, dicsérve az Urat, Aki megmentett téged, mi pedig kiáltjuk Néked:

Örvendezz, bölcsesség kezdete, ki az istenfélelmet életed szabályául választottad; * Örvendezz, Te, ki az Őrangyalodat soha el nem szomorítottad. * Örvendezz, Isteni fényesség sugara; * Örvendezz, szüzesség és hervadhatatlanság jóillatú lilioma.

Örvendezz, ki jámborságoddal Krisztus Isten kedvében jártál; * Örvendezz, aki értünk az Istenszülőhöz fáradhatatlanul imádkozol. * Örvendezz, betegségeink kiváló gyógyítója. * Örvendezz, Szent Lélek kiválasztott edénye.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

3. Kondák

A Magasságos Néked ajándékozott erejével, és hosszantűrésed által a legékesebb vagy, amikor pedig kezed és lábad nehéz vasra verve vezettek és keményen ütlegeltek, az Isten iránti szeretettől lángolva szüntelenül így kiáltottál: Alliluija.

3. Ikosz

Buzgó jámborságodról tettél bizonyságot, amikor ama fiatal asszony által próbára tétettél, akinek nagy gazdagsága volt és férje nem tért vissza Boleszlávval a hadjáratból. Ez a fejébe vette, hogy a jóságot megsebzi a szentéletű iránti érzéki vággyal, Ő pedig mindent elviselvén, imádkozott. Ezért most áhítatos tisztelettel, csodálattal és örömmel kiáltjuk Néked:

Örvendezz, ki már ifjú korától átadta magát az Isten szolgálatára; * Örvendezz, ki Őt, mint Egyetlent mindenek felett szeretted. * Örvendezz, ki a testet a léleknek rendelted alá. * Örvendezz, ki Istenben mindent türelemmel elviseltél.

Örvendezz, ki az özvegy cselvetéseit élénken visszaverted. * Örvendezz, ki az Evangélium keskeny útján lépdeltél. * Örvendezz, a kijevi Barlang Lavra szent ékessége. * Örvendezz, mert Általad dicsőíttetik az Úr.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

4. Kondák

Megszállott gondolatoktól felindulva vágy ébredt a bűnös özvegyben lelked templomára szentéletű, de látván, hogy Krisztus hűséges szolgája vagy, nagyon elszomorodott; és mi is hasonlóképpen, látva az életünk tengerén háborgó bajokat és szenvedélyeket, a Te imádságaid csendes kikötőjébe menekülünk, Krisztus Istenünkhöz így kiáltva: Alliluija.

4. Ikosz

Hallván és látván szent életedet, csodálkozva az ajkaidról jövő áldás erején, és dicsőítvén Istent mindezért mi is örvendve magasztalunk Téged:

Örvendezz, Isten csodálatos kiválasztottja, * Örvendezz, ki a hiábavaló világi dicsőséget megvetetted. * Örvendezz, ki a legédesebb Jézusra tetted fel a lelkedet. * Örvendezz, Isten trónja előtt az égi hatalmasságokkal együtt megjelenő.

Örvendezz, ki a szenvedély nélküliség magasába emelkedtél fel. * Örvendezz, tiszteletreméltó Atya, legyőzhetetlen türelmű. * Örvendezz, a soha nem alkonyodó Világosság részese, * Örvendezz, ki Istentől hatalmas kegyelmet nyertél.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

5. Kondák

Életed Isteni csillagként jelenített meg Téged a világnak, tiszteletreméltó Mózes atyánk, mert mindennél jobban megszeretted a testi-lelki tisztaságot, az ideig tartó szenvedések által reménykedtél az örök szenvedésektől való megszabadulásban. Hálaadással így kiáltottál az Úrhoz: Alliluija.

5. Ikosz

Az emberiség ellensége látva tiszta és szent életedet, még inkább feltüzelte az özvegyet, aki drága köntösökbe öltöztetett, édes étkekkel etetett, és szemérmetlenül igyekezett rábírni a tisztességtelen tettre. Te pedig, szent Atya még szorgalmasabb lettél a böjtölésben és az imádságban. Ezért így kiáltunk Hozzád:

Örvendezz, Krisztus jó katonája. * Örvendezz, a Szent Egyház dicsősége és öröme. * Örvendezz, drága adományokkal teljes. * Örvendezz, ki nem csupán szavaiddal, de sokkal inkább tetteiddel tanítottál minket.

Örvendezz, ki a különféle bajokkal és kísértésekkel sújtottak gyors segítője vagy. * Örvendezz, Krisztus kiválasztottja, kit csodák igazoltak. * Örvendezz, ki a földi szenvedések tűrésében tökéletes vagy. * Örvendezz, mert Isten dicsőségének szemlélésére méltónak találtattál.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

6. Kondák

Az egész világon hirdetik harcod hősiességét, ó boldog. Valóban, Te semmiben sem változtattad volna meg földi életedet. A gonosz asszony börtönbe vetve Téged, éhséggel akart halálra gyötörni. Az emberek figyelmeztettek, mondván: ki ne nevetné ki esztelenséged? Jobb Neked, ha behódolsz annak az asszonynak. Te pedig, ó boldog, így szóltál, a Mennyei Királyságért viselem el mindezt, Istenhez kiáltván: Alliluija.

6. Ikosz

Mulandó testedben égi fényként ragyogtál fel, hirdetve az Evangélium Igéit: Aki nem házasodik: az Úr dolgaira fordítja figyelmét, hogy hogyan járjon az Úr kedvében. Ezért így kiáltunk Néked:

Örvendezz, Atyánk, ki jótéteményeid fényével beragyogod a világot. * Örvendezz, ki Krisztus szeretetének lángját magadban hordozod. * Örvendezz, nyomorúságban lévők gyors segítője. * Örvendezz, angyali élet megtestesítője.

Örvendezz, ki szívedet a földi örömöktől távol tartottad. * Örvendezz, ki közbenjársz a Te szent emlékedet tisztelőkért. * Örvendezz, ki elérted az örök nyugodalmat. * Örvendezz, kimondhatatlan javak örököse.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

7. Kondák

Életeddel és hiteddel szüntelenül az Úr kedveben akarván járni, egy szerzetes Athosz szent hegyéről, beöltöztetett szent, angyali, szerzetesi külsőbe. Ezért hát tanításod fáradozásainak fénye által megvilágosítva, buzgón magasztalunk Téged, és a Téged megdicsőítő Krisztus Istenünknek így kiáltunk: Alliluija.

7. Ikosz

Újfent megmutatta gonoszságát az alattomos asszony, amikor esztelenségében megparancsolta, hogy csonkítsanak meg Téged. Te pedig mint halott feküdtél elfolyt véred miatt, alig lélegeztél. Ezért hát áhítatosan emlékezvén hosszantűrésedre, így magasztalunk Téged:

Örvendezz, ki az istenszeretet lángiát szívedben mindvégig megőrizted. * Örvendezz, éberség és józanság tanítója. * Örvendezz, az üdvözülésre törekvők tanítója. * Örvendezz, ki a tűrésben a gyémántnál keményebbnek bizonyultál,

Örvendezz, mert véreddel, mint bíborral ékesíttetett fel az Egyház. * Örvendezz, ki tiszteletreméltó Antonyijhoz Isten dicsőségére szorgoskodni érkeztél. * Örvendezz, ki csodáiddal a barlang-monostort megdicsőítetted. * Örvendezz, ki akaratodat alávetetted a Mennyei Atya akaratának.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

8. Kondák

Különös csodák történnek a hozzád folyamodókkal, boldogságos Mózes, mert Isten megajándékozott azzal, hogy legyőzhesd a szenvedélyeket. Miként az első Mózest, botjával csodákat vitt véghez, botoddal Te is, hogy aki kigyógyítottad testvéredet a szenvedélyéből. Mi pedig hálát adván mindezért az Istennek, ki Néked ilyen erőt adott, szeretettel így kiáltunk: Alliluija.

8. Ikosz

A kegyelmi. adományokkal teljesen eltelvén, angyali módon a barlangban való tízéves hallgatásoddal, égi fénysugárként ragyogtál fel, és Isten látására méltóva lettél, érdemesnek találtattál a tiszta szívűek boldogságára, tiszteletreméltó Mózes atyánk. Mindezekért így kiáltunk Hozzád:

Örvendezz, mert Általad az Úr a szenvedélyektől való gyógyulást ajándékozza. * Örvendezz, boldog, ki a tiszta szívvel való élet parancsolatát hűségesen teljesítetted. * Örvendezz, ki méltónak találtattál Isten fényességének látására. * Örvendezz, ki lelkünkért szüntelenül imádkozol.

Örvendezz, ki a szent, istenhordozó atyák erkölcseit elsajátítottad. * Örvendezz, szentek magasztos dicsérete. * Örvendezz, ki az alázatosságban elöl jártáI. Örvendezz, mert elszenderülésedet a Szent Egyház magasztalja.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

9. Kondák

Minden angyali karok csodálják tisztaságodat, az Egyház pedig újra és újra dicsőít Téged, mint az isteni kegyelem hatalmas birtokosát, aki az Úr szemtől szembeni látására méltónak találtattál. Ezért mi is Veled együtt szüntelenül így kiáltunk: Alliluija.

9. Ikosz

A nagy szónokok kinyilatkoztatásai sem képesek elbeszélni a Te tisztaságodat boldog, mi pedig, a szeretet által legyőzöttek, ilyen dicsérettel bátorkodunk Téged magasztalni:

Örvendezz, gyengék megerősítője. * Örvendezz, bánatosak és szomorúak vigasza. * Örvendezz, jóság terjesztője. * Örvendezz, kit szűzi tisztaságodért az Úr megkoronázott.

Örvendezz, Isten dicsőségének buzgó hirdetője. * Örvendezz, ki a Néked adott tálentumot megsokszoroztad. * Örvendezz, ki Krisztus Istent teljes szívedből megszeretted. * Örvendezz, fáklya, ki a Te emlékedet tisztelők szívét megvilágosítod.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

10. Kondák

Meg akarván menteni lelkedet, a testeddel nem törődtél, és szent Antonyij kijevi Barlang-Lavrájában fejezted be földi vándorutadat, jámbor és szent elmúlással megpihenve az Úrban. Mint győzedelmeskedő, nem az emberekkel, hanem az Angyalok karával kiáltottál Istenhez: Alliluija.

10. Ikosz

A türelem falával vetted magad körül, Krisztus Égi Királyságának hűséges szolgája voltál, életed keskeny ösvényen haladt. Mi pedig, kik szeretettel tiszteljük elszenderülésed és tiszteletreméltó ereklyéid feltárását, magasztalunk Téged és így kiáltunk:

Örvendezz, Iegdicsőbb közbenjárónk. * Örvendezz, ki pártfogolod a kísértésben hozzád folyamodókat. * Örvendezz, ki mérhetetlen szenvedéseid által az Úr Örömébe bejutottál. * Örvendezz, ki lelkedet kiontott könnyeiddel tisztára mostad.

Örvendezz, ki az apostoli szót: a szeretetet hosszantűrő és jóságos - beteljesítetted. * Örvendezz, ki a szentekkel együtt a paradicsomi boldogság örököse vagy. * Örvendezz, ki szent életeddel a hitet erősítetted. * Örvendezz, ki a közel és távol lévőknek segítségére siettél. * Örvendezz, a mennyi birodalom boldog lakosa.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

11. Kondák

Akathisztosz éneklésével tisztelünk Téged, buzgó szívvel magasztaljuk szent emlékedet, szentéletű Mózes atyánk. Te pedig fogadd kegyesen rövid imáinkat, védelmezőnk, oltalmazónk, ki az Úrhoz értünk imádkozol. Mi pedig megismerve Istennek tetsző életedet és nehéz küzdelmeidet, a Téged felmagasztaló Teremtőhöz így kiáltunk: Alliluija.

11. Ikosz

Világossághozó fáklyához hasonlít a Te tisztes és gyógyulást szerző ereklyéd, csodálatos Mózes atyánk, mert a csodák által soha nem alkonyodó világosság árad belőle. Ezért szívből jövő szeretettel így kiáltunk Hozzád:

Örvendezz, ki ideig tartó haláloddal az örök életre jutottál. * Örvendezz, ki Sokat szenvedett Jánost csodásan meggyógyítottad. * Örvendezz, mennyei birodalom földi lilioma, * Örvendezz, égi szőlőskert kiváló munkása,

Örvendezz, Jézus kertjének bőséges termést hozó olajfája. * Örvendezz, barlanglakó szent atyák magasztalása, * Örvendezz, szenvedélyektől háborgók csendes menedéke. * Örvendezz, ki Isten által az egész világon megdicsőíttettél.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

12. Kondák

Istentől megadatott Néked a kegyelem, hogy távol tartsd a tisztátalan szenvedélyektől mindazokat, akik hittel és szeretettel folyamodnak közbenjárásodért. Mi pedig az Úrhoz, Ki nekünk ajándékozott Téged, gyors, kegyes gyógyítónk, hálaadással kiáltunk: Alliluija.

12. Ikosz

Énekeljük az angyalokéval egyenlő életedet, magasztalunk Téged, Mózes atyánk, ki értünk az Úrhoz imádkozol, az üdvözülésben közbenjárónk és tanítónk vagy, töredelmesen így kiáltunk Hozzád:

Örvendezz, a világért imádkozók legkiválóbbja. * Örvendezz, ki nem csupán a szerzeteseknek, de a világi emberek számára is bevilágítottad a mennybe vezető utat. * Örvendezz, ki szereteted által minden szívet magadhoz vonzottál. * Örvendezz, kit a sok csodatétel által Isten megdicsőített.

Örvendezz, vándor, Ki elérte a mennyei hazát. * Örvendezz, ki a fájdalmak tűrésében az igazságos Jóbot utánoztad. * Örvendezz, kísértésekben mindenkori megsegítőnk. * Örvendezz, isteni kegyelem gyógyító olaja. * Örvendezz, Benned örvendenek az Angyalok és dicsőítik Istent az emberek.

Örvendezz, szentéletű Mózes atyánk, ragyogó csodatévő és a tisztaság védelmezője.

13. Kondák

Ó, legcsodálatosabb csodatévő Mózes atyánk, kevés ez a háIaének, melyet szeretettel dicsőítésedre eléd hozunk, de fogadd tőlünk kegyesen, és kérleld a mindenek Teremtőjét és Urát, hogy ajándékozzon nekünk lelki üdvösséget és testi egészséget, kik hittel kiáltjuk az Úrhoz, Alliluija.

Újra az 1. ikosz, és az 1. kondák.

Ima Szent Mózeshez

Ó, legcsodálatosabb és istenhordozó Mózes atyánk, Krisztus kiváló szentje, és hatalmas csodatévő, alázatosan eléd borulunk és így imádkozunk, Add, hogy a Te Isten, és felebarát iránti szeretetednek részesei lehessünk. Segíts minket, hogy szívünk egyszerűségében és alázatosságában vétek nélkül teljesítsük az Úr akaratát. Tekints kegyesen a Téged hűségesen tisztelők lelkére, kik a Te irgalmadért és segítségedért folyamodnak. Igen, Isten legkegyelmesebb szentje hallgass meg minket, kik Hozzád esedezünk. Ne hagyj el minket, a te közbenjárásodért folyamodókat, kik méltó éneket hozunk Néked, dicsőítünk, énekelünk Téged Mózes atyánk, a tisztaság világító fáklyáját, magasztalván az Irgalmas Istent, az örökkévaló Szent Kezdetnélküli Háromságban dicsőítendő Atyát, a Fiút és a Szent Lelket, most és mindenkor, és mindörökkön-örökké, Ámin.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az akathisztoszokról

Akathisztosz Szent Nektárioszhoz, az éjinai csodatevőhöz